Την 23η Μαΐου 2012, η δημόσια Βιβλιοθήκη του Celje στη Σλοβενία φιλοξένησε το πρόγραμμα Europeana 1914-1918 το οποίο μέσα από τις συλλογές και παρουσιάσεις εκθεμάτων έφερε στις μνήμες μας τους τραυματισμούς από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο καθώς επίσης την αποφασιστικότητα για μάχη μέσα από τις κακουχίες όσων βρίσκονταν μπροστά στο μέτωπο.
Χαρακτηριστικό, ήταν ένα προσθετικό άκρο (πόδι)με δυο διαφορετικές συνδέσεις στα κάτω άκρα που ανήκε στον Jakob Veber και το έφερε το μέλος της οικογένειας του Stanislav Veber. Το πόδι και τα δύο του άκρα φτιαγμένα από ξύλο, δέρμα και σιδερένια καρφιά είναι πολύ καλά διατηρημένα. Ο Jakob χρησιμοποιούσε το ολοκληρωμένο πόδι σε συνήθεις περιστάσεις και το απλό πόδι κατά τη διάρκεια της δουλειάς ή για εγχώρια χρήση.
Μαζί με το προσθετικό άκρο, ο Stanislav έφερε μαζί του και την ιστορία της οικογένειας του:
Ο Jakob Veber, γεννηθείς την 20η Ιανουαρίου 1888, μεγάλωσε σε μία φάρμα στην Galicija δίπλα από το Žalec με τους δύο αδερφούς του. Και οι τρείς νεαροί άντρες στρατολογήθηκαν από τις Σλοβενικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και ο Jakob πήγε να πολεμήσει στο Ανατολικό μέτωπο στη Ρωσία. Το 1917 σε ηλικία 29 ετών, έχασε το δεξί του πόδι στο πεδίο της μάχης. Παρά το φρικιαστικό του τραυματισμό, ο Jakob παρέμεινε στο μέτωπο μέχρι το τέλος του πολέμουμε την βοήθεια του προσθετικού άκρου και των ψεύτικων κάτω άκρων. Όταν ο πόλεμος τελείωσε ο Jakob μπόρεσε να επιστρέψει σπίτι του.
Δυστυχώς δεν μπορεί να λεχθεί το ίδιο για τον αδερφό του Janez, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγο του Maria Veber και τα τρία παιδιά τους Franca, Angelo και Jožefo. Ακολούθως ο Jakob ένας τραυματισμένος βετεράνος πολέμου φρόντισε την κουνιάδα του και την οικογένεια της.
Ύστερα από χρόνια, ο Jakob και η Μαρία παντρεύτηκαν και έκαναν δύο δικά τους αγόρια, τον Vincent και τον Adolf. Η Μαρία πέθανε το 1936 σε ηλικία 47 ετών και όταν ξέσπασε πάλι πόλεμος και τα δύο αγόρια στρατολογήθηκαν στις στρατιωτικές δυνάμεις όπως ο πατέρας και θείος τους. Και οι δύο πολέμησαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ευτυχώς επιβίωσαν. Ο πατέρας τους Jakob πέθανε σε ηλικία 61 ετών στις 15 Μαρτίου 1949.
Το προσθετικό άκρο του Jakob είναι το πρώτο παράδειγμα προσθετικού ποδιού το οποίο καταχωρήθηκε στο πρόγραμμα μέχρι σήμερα. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τον στρατιώτη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου Herman Peschel με προσθετικά χέριαεδώ.
Πατήστε εδώ για περισσότερες φωτογραφίες